Nonfictiune – Istoria raului in Occident

Exista o propensitate pentru rau in Occident? Cum putem defini ”raul”? Cum este raul sanctionat si cum se schimba raul de la o epoca la alta? Ce alte fenomene merg mana in mana cu raul? Exista un rau feminin si un rau masculin? Speram sa gasesc raspunsurile la aceste intrebari in aceasta carte. Din pacate insa, nu le-am gasit. De fapt, daca te opresti la cuprins, vei sti deja tot ce are de oferit aceasta carte.

Michel Faucheux, autorul, nu ne ofera nicio perspectiva noua asupra acestui subiect si lipeste fapte istorice atat de cunoscute – Cruciadele, Teroarea lui Robespierre etc., incat sunt de sine statatoare. Se apleaca insa asupra unor detalii tehnice atat de minutioase incat am avut senzatia, pe alocuri, ca autorul si-a ratat vocatia.

Puterea de convingere a unei carti de nonfictiune sta in metodologia de cercetare din spate si din creativitatea autorului de a transforma date in informatii. Faucheux esueaza insa pe ambele fronturi.

Cea mai mare slabiciune a acestui carti este totusi incapacitatea autorului de a face o analiza de ansamblu a fenomenului raului iar rezultatul este mai degraba un rezumat succesiv a anumitor evenimente istorice.

Conceptual, aceasta carte este astfel aproape irelevanta dar poate constitui un bun punct de inceput pentru pasionatii de istorie. Altfel, nu este nici suficient de profunda, nici suficient de indrazneata conceptual incat sa merite timpul.

PS

Copia noastra: Michel Faucheux: Histoires du mal en Occident. Des tragédies de l’Histoire aux crimes célèbres, Éditions du Félin, 2004

Autorul este fost director al Institutului de Stiinte Aplicate din Lyon, si a scris in trecut despre istoria fericirii.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.