De vânzare: Mariana, 15 ani (2010) – Nonficțiune

„- Alo, Ionela!

– Da?

– Iana Matei la telefon. Peppi ți-a spus că am să-ți telefonez, da? Ți-a explicat cine sunt?

– Da, da, mi-a spus.

– Poți vorbi? Nu te urmărește cineva?

– E-n regulă, am rămas liberă un moment.

– Peppi ți-a spus că ai nevoie de ajutorul meu. Așa-i?

– Nu știu…

– Ți-e frică?

– Da.

-Ai încredere în mine?

– Da, cred că da.

– OK, am să te scot de acolo.”

Mai târziu:

„Ghemuită pe bancheta din spate, adolescenta îmi arată cu mâna direcția pe care trebuie să o iau. Fac cum spune ea. Taxiul e în coada mea. Babeta îmi arată pumnul.

– Și acum, pe unde o iau?

– La stânga!

În momentul în care îmi răspunde, arată cu mâna spre dreapta.

– Ionela, nu mai știi care îți este dreapta și care stânga?

– Ba da…Nu…Pe acolo!

Izbucnim într-un râs nervos. Ionela este panicată total. Sunt sigură că dacă o întreb cum o cheamă, îmi va spune „Petru”!

De bine, de rău, îi urmez indicațiile pe care mi le dă în dezordine. Trag de volan, fac slalom, trec pe roșu..În oglinda retrovizoare, urmăritorii au rămas mult în urmă. Nu-mi pare rău că am luat Audi-ul…După cinci minute lungi cât o zi de post, Ionela riscă să se uite înapoi.

– Nu-i mai văd, răsuflă ea, fără a-i veni a crede.”

***

Acesta nu este un fragment dintr-un film și nici dintr-o carte polițistă. Acesta este un fragment din viața Ianei Matei, consemnat în cartea De vânzare: Mariana, 15 ani. Și un fragment din viața Ionelei*, care la 15 ani și jumătate, a evadat cu ajutorul Ianei din mâinile unei familii de romi, traficanți de persoane, după ce fusese sclavă sexuală în Turcia, România și Spania. Din Călărași, au fugit împreună la Pitești, unde Iana Matei conduce din 1999 asociația Reaching Out Romania, o asociație prin care sprijină victimele traficului de persoane din România. În spate, Iana are o adevărată biografie de eroină, de la revoluție și până acum.

De vânzare: Mariana, 15 ani a fost scrisă în colaborare cu jurnalista franceză Anne Berthold și prezintă biografia Ianei Matei, precum și realitatea de pe teren a traficului de ființe umane. Activitatea de reintegrare a victimelor traficului de persoane i-a și adus titlul de europeanul anului, din partea Reader’s Digest, pentru că Iana sprijiniseră, până atunci, 450 de victime.

Iana Matei a fost printre revoluționarii din 89 care au primit statut de refugiați prin ONU, după ce Miliția a venit să o caute acasă pentru a o aresta. Pe când a campat alături de alți revoluționari în Piața Constituției pentru a cere o tranziție transparentă, și-a uitat portofelul în cort, în timpul unui raid. Astfel că a fugit peste graniță, în Yugoslavia, lăsându-l pe fiul ei în grija mamei. Aveau să se reunească mai târziu, după care vor pleca pentru a locui în Australia, tot cu statut de refugiat. Aici Iana va studia psihologia și va începe să se implice în activități comunitare. A ales însă să revină în țară iar în 1999 a fondat asociația Reaching Out Romania, unde ajută preponderent minore traficate să se reintegreze în societate.

De vânzare: Mariana, 15 ani este deci o poveste dureros de realistă despre lupta din culise pentru libertate și, în paralel, o fereastră deschisă în viața uneia dintre cele mai curajoase femei care activează încă în România. Aflăm cum activitatea de reintegrare a fetelor traficate a început într-un simplu apartament, de unde au trebuit să se mute, din nevoia de spațiu dar și din nevoia de a avea mai multă intimitate, sub întrebările și privirile suspicioase ale vecinilor. Aflăm cum este să înfrunți în toiul nopții traficanți veniți să-și recupereze fetele, cum este să mergi cu escortă militară ca să depui mărturie împotriva unora din cei mai periculoși traficanți de persoane din lume, și cum este să te lupți zi de zi cu procesul dureros de recuperare al fetelor care ajung la ea.

Dar în mijlocul acestei lupte pe întuneric, începută când instituțiile statului de-abia se formau pentru a face față fenomenului de trafic de persoane, găsim și oaze de lumină și umor, cartea fiind scrisă la persoana I, ca o confesiune-fluviu a Ianei Matei.

***

„-Victima pretinde că a fost abuzată de clientul meu. Domnișoară, presupun că sunteți în stare să ne spuneți dacă trupul clientului meu prezenta unele semne distincte.

Judecătoarea a intervenit imediat:

-Dar ce importanță are? Domnișoară, puteți să nu răspundeți la această întrebare.

-O, dar vreau să răspund la întrebare, doamnă judecător.

-Foarte bine. Vă ascultăm.

– Ei bine, Puja are niște semne distinctive: are cinci…Nu, mai înainte de toate are o puță foarte mică. Mai are cinci cicatrici pe piept de la gloanțe.

În sală, toată lumea a izbucnit în râs.” (Fragment din mărturia Marinelei* la Belgrad, împotriva lui Puja, Milivoje Zarubica, „regele traficului de ființe umane din Balcani”).

***

Dacă are o slăbiciune anume, această carte de nonficțiune ar fi avut nevoie de o prefață/ postfață, precum și de clarificarea rolului celor două autoare, în construirea cărții. La final, rămâi însă cu impresia că o cunoști pe Iana Matei, că are haz și genul acela de energie care mută munți – și persoane. Este și un portret intim al drumului spre activism și a luptei crâncene din culisele unui ONG.

În prezent, Iana Matei își continuă munca la Reaching Out Romania, și ne-a mărturisit, în timpul documentării articolului Minte-mă frumos, loverboy! că resimte azi o puternică uzură emoțională, pentru că fluxul de victime care ajung în programele lor este neîntrerupt. Crede deci că este nevoie de mai multă prevenție în domeniu, care să includă și băieții și tinerii bărbați, victime ale exploatării sexuale, invizibili în prezent pentru statul român.

Așadar, o carte greu de citit pe alocuri dar necesară pentru înțelegerea unor vieți paralele, care pâlpâie în jurul nostru. Și mai ales, o carte despre o eroină fără pelerină.

Copia noastră: Iana Matei, De vânzare: Mariana, 15 ani, în colaborare cu Anne Berthold, trad. din franceză Vasile Savin, editura Rao, 2010 – disponibilă aici.

Foto: Deleece Cook, CC, 2020.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.