Cum stiinta arabica a salvat cunostintele antice si ne-a dat Renasterea – Nonfictiune

Desi mi-a fost aproape imposibil sa imi imaginez cunostiintele antice atarnand de o ata subtire asteptand un salvator, am vrut tare mult sa imi placa aceasta carte. Si intr-un fel, mi-a si placut ambitia lui Jim Al-Khalili  – The House of Wisdom. How Arabic Science Saved Ancient Knowledge and Gave Us the Renaissance. Dar aceasta carte sufera de arabicentrism la fel cum si cultura occidentala sufera de eurocentrism si esueaza in a fi convingatoare in cel putin trei puncte diferite.

  1. Nu poti sa aplauzi cu o mana –  proverb arab.

O carte buna de nonfictiune are o premisa si o agenda clare. In aceasta carte, Al-Khalili si-a propus sa demonstreze ca marile descoperiri stiintifice europene au fost posibile datorita descoperirilor arabice precedente – in separarea astronomiei de astrologie, in descoperirea algoritmilor matematici, in abordarea metodica a medicinei etc.

Dar argumentele aduse sunt la fel de selective, puriste cultural si inguste pe cat este si istoria europeana a stiintei in eurocentrismul ei. Sunt aduse argumente din fapte istorice pentru a demola eurocentrismul preexistent insa acest pod nu este trecut intr-un mod convingator.

Spre exemplu, autorul recunoaste ca intreaga cultura a mecenatului introdusa sub Califatul Abassid (incepand cu secolul VIII d.Hr) a dus la renasterea stiintei si culturii persane in lumea araba, in special prin traduceri. Iar acest sincretism eleno-arab nu va fi depasit decat in secolul IX cand vor fi comisionate lucrari originale. De acum inainte, stiinta araba va intra intr-o noua era dar este neclar in ce masura reuseste sa se scuture de radacinile ei persane – si implicit grecesti.

Dar daca vrem sa aparam stiinta araba ca si stiinta independenta, cat de departe trebuie sa privim in istorie? Trebuie sa incepem cu secolul IX si sa ignoram radacinile persane? Aceeasi intrebare se aplica bineinteles si istoriei stiintei europene.

Pe scurt, nu poti lupta impotriva unor argumente trunchiate cultural cu argumente trunchiate cultural.

janko-ferlic-184527

©Foto: Janko Ferlic, CCL.

2. Joaca-te singur si vei castiga – proverb arab.

Desi cartea apara stiinta arabica, autorul oscileaza intre stiinta islamica si cea arabica, in incercari succesive de a le separa sau asemana, in functie de context. Autorul clarifica doar ca prefera termenul de stiinta arabica si nu araba, deoarece termenul  araba este prea incarcat etnic si cultural.  In general, Al-Khalili apara stiinta arabica sub Islam si reverberatiile ei in Europa prin rutele comerciale.

Tinand cont de tema acestei carti, era necesar un capitol in care sa se clarifice diferenta dintre cele doua – stiinta araba si cea islamica, si sa se expuna clar intentia autorului si premisa cartii.

Ceea ce ne duce si la ultimul punct, calitatea cercetarii din spatele cartii.

3. Actiunile vorbesc mai puternic decat cuvintele – proverb arab.

Daca privim sursele acestei carti, observam ca aproximativ 80% sunt autori occidentali, restul fiind surse arabe. Cred astfel ca Al-Khalili a ales calea usoara si ma asteptam la mult mai multe surse arabe, tinand cont de ce si-a propus sa reuseasca – precum arhive de curte, cronici private, manuscrise, carti.

In general, cred ca este aproape imposibil sa demonstrezi aparitia unui concept sau a unei stiinte exclusiv intr-o anumita cultura – oamenii si ideile calatoresc iar nevoile umane pot duce la inventii similare. Si poate ca Ibn al-Haytham a fost un fizician de talia lui Arhimede si lui Newton. Si poate ca si Casa Intelepciunii fondata de califul Jafar Abdullah ­al-­Mamun in Bagdad in secolul IX nu a fost cu nimic mai prejos de Biblioteca Alexandriei. Dar aceasta carte a esuat in a argumenta clar ce si-a propus si mai ales in a demonstra ca exista in lumea arabica sub Islam o predispozitie catre stiinta.

Contine insa numeroase referinte si detalii nemaintalnite altundeva si prin asta, este o carte de citit. Insa tinand minte ca indoiala este cheia cunostintei –  proverb arab.

PS Copia noastra – Jim Al-Khalili: The House of Wisdom. How Arabic Science Saved Ancient Knowledge and Gave Us the Renaissance, Penguin, New York, 2010

PPS Jim Al-Khalili este un fizician, cu o mama britanica si un tata musulman shiit cu radacini persane. Se declara ca fiind ateu iar interesul lui pentru lumea arabica este, in propriile lui cuvinte, mai degraba cultural decat spiritual.

© Foto: Janko Ferlic / CCC / Ielele

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.