Manifest

“No need to hurry. No need to sparkle. No need to be anybody but oneself.” ― Virginia Woolf

Revista ielele s-a născut în octombrie, 2017, inițial ca blog personal, din indignare față de modul unidimensional, victimizant și hipersexualizat în care femeile, comunitatea LGBTQ+ și alte comunități marginale sunt reprezentate în media și în societate.

Scânteia de indignare a plecat inițial de la numeroasele cazuri de abuz sau lipsă de acțiune ale autorităților din România, puse în fața judecării unor cazuri de viol ce implică minori sau persoane cu dizabilități (a se vedea I.C. v. România, caz ajuns la C.E.D.O.), dar și judecăți defectuoase în cazuri de violență domestică (a se vedea D.M.D. v. România, caz ajuns la C.E.D.O.). Credem că astfel de cazuri sunt emblematice pentru alte probleme înrădăcinate în societatea românească, unde violența fizică și verbală și rigiditatea în gândire sunt normale.

România rămâne încă țara în care o femeie este bătută la fiecare 30 de secunde, aproape 20000 de copii sunt născuți anual de mame cu vârste între 15 și 19 ani, 60% din gospodăriile cu mame minore nu sunt racordate la apă, iar 11,4% din femeile angajate din România sunt în risc de sărăcie (surse: Institutul Național de Statistică, Eurostat).

Ielele s-a născut deci inițial ca un protest față de patriarhatul putred din România, așa cum se manifestă în sistemul de justiție dar și în viața de zi cu zi.

Credem că de fiecare dată când un angajator ne întreabă dacă vrem să facem copii în următorii doi ani, de fiecare dată când o nouă minoră din România devine mamă, sau de fiecare dată când un judecător din România consideră că un viol nu a fost viol, Calypso Botez mai moare puțin. Și noi alături de ea.

Credem că poveștile fac lumea să se rotească iar poveștile pe care alții le spun despre noi devin, în timp, poveștile pe care ni le spunem și noi singuri, în gând. Așadar, misiunea noastră este să spunem altfel de povești despre noi.

Ne luăm înapoi povestea ca să o spunem așa cum vrem noi.

Cu indignare și ❤️ de la Brașov.

Bine ai venit, te așteptam!

Revista ielele

Escapism |Jurnalism inspirator |Girl Power

***

Zeradia Storytelling SRL este un start-up finanțat din fonduri europene în cadrul România Start Up Plus prin proiectul Start-up@CENTRU, (ID 105851).