Despre noi

Povești | Cultură | Idei | Escapism | Girl power

Ielele este un spațiu de explorare a unei culturi alternative, țesută în jurul poveștilor cu și despre femei excepționale. Aducem la un loc voci globale pentru a spune altfel de povești, povești despre care simțim că fac dreptate femeilor deosebite din viața noastră. Și povești ancorate puternic în realitatea fără filtru sau într-o visare fără limite. Pe scurt, încercăm prin Ielele să micșorăm abisul dintre imaginea femeilor în mass media, divertisment și istorie, și toate femeile care ne inspiră, direct și indirect. Pentru că poveștile spuse cu și despre noi devin în timp poveștile pe care ni le spunem noi singuri, în gând. Și ținem morțiș ca aceste povești să fie minunate.

În august, 1944, bunica mea se afla împreună cu surorile ei într-un sat din Moldova. În ofensiva împotriva forțelor Axei, armata sovietică a atacat România, transformând Moldova în frontul de est. Dar armata sovietică era compusă în principal din tineri sau deținuți care, în urma victoriei, au început să terorizeze populația locală.

Pentru a scăpa de atacul soldaților, în lipsa bărbaților recrutați pe front, străbunica, bunica și surorile ei s-au murdărit pe față cu cenușă și s-au prefăcut că sunt bolnave. Soldații sovietici au venit, au luat tot ce aveau ele de mâncare și tot ce era prețios, și au plecat, fără a le răni și fără a da foc la casă.

M-a impresionat această poveste spusă de bunica și a rămas cu mine până în prezent. Iar revista Ielele s-a născut din această întrebare: și dacă am crea o revistă care să surprindă acest spirit creativ și neînfricat, fără a repeta la nesfârșit anumite clișee? – Maria Chiper, fondator & redactor șef.

Ielele este o revistă editată cu multă în Brașov.

Bine ai venit!