Alătură-te echipei

Apelul de contribuții pentru ielele, iarnă 2019 | magie

Nu vreau să mă culc! Nu vreau! Nu vreau! Nu vreau! Răzvrătirea unui băiat împotriva timpului ce ticăie neobosit pare să își găsească idealul în puer aeternus, Peter Pan, care a oprit timpul în loc. Dar povestea băiatului care a refuzat să crească ne arată că vitam aeternam este mai degrabă un blestem decât o minune și că, până la urmă, a trăi va fi o aventură grozav de importantă. Adevărata aventură.

Dincolo de universul lui J.M. Barrie, mai aproape de inima noastră, știm că unele zile sunt mai scurte, altele sunt mai lungi, unele mai ușoare, altele mai apăsătoare, unele memorabile, altele șterse din memoria noastră aproape instantaneu. Asta pentru că timpul este social, raportat la societate, colectivități și indivizi. Sunt deci forțe invizibile care ne marchează comportamentul, gândurile și percepțiile zilnice, precum modelele noastre de atașament, dobândite în copilărie, nevoile noastre și satisfacția acestora, bunăstarea noastră fizică sau boli psihice.

Timpul, cel mai prezent în societatea noastră în dezbateri despre trecut, prezent și viitor, a devenit în ultimii ani și o componentă a sărăciei. Astfel, o idee revoluționară și-a făcut loc în lumea utilitară a studiilor economice: bunăstarea indivizilor depinde nu doar de venituri și consum, ci și de modul cum își petrec timpul. Boala, îngrijirea copiilor și treburile domestice afectează disproporționat femeile, atât în țările europene cât și în țările în curs de dezvoltare. La nivel global, femeile investesc de două ori mai mult timp decât partenerii lor în treburi casnice (Banca Mondială, 2018). Așadar femeile sunt afectate de două ori mai des de sărăcia timpului. Și dacă acestă sărăcie a timpului nu ar exista, cum s-ar schimba statutul femeilor în societate? Inteligența artificială ar putea rezolva o parte din aceste corvoade. Știm sigur că vin roboții tot așa cum știm, dacă privim în istorie, că relația dintre eliberarea și progresul social al femeilor și roboți a fost o relație nuanțată și controversată.

În paralel, trăim încă într-un corp pământean, clasic, așa cum au făcut-o și bunicile noastre, cu fricile și aspirațiile noastre, cu visurile noastre. Dar oare ce este un vis? Și toată lumea visează? Și este visarea privilegiul țărilor dezvoltate? Visăm oare diferit de generațiile de femei dinaintea noastră? Și ce face ca un vis să devină realitate?

Putem oricând să ne măsurăm progresul sau fericirea folosind criterii și instrumente externe. Putem să cuantificăm cât suntem de fericiți, de anxioși, câte realizări bifăm pe lista de lucruri de făcut zilnic. Dar oare care este măsura adevărată a fericirii?

Magia chimică a marii aventuri de a fi în viață este cu siguranță diferită de magia invizibilă a marii aventuri de a trăi.

***

Ediția de iarnă a revistei ielele se țese acum în jurul temei „magie”, în sensul strict sau metaforic.

Așteptăm deci propuneri pentru următoarele categorii de articole:

Dialoguri | Ecouri | Artiști invitați | Metatrend | Ridicătoarele de zmeie | Roata pătrată | Acasă | Eseuri vizuale (ilustrații, fotografie etc.) |

Pentru clarificări referitoare la aceste categorii, puteți consulta articolele publicate aici, pe website, sau în revista noastră.

***

Propunerile pot fi trimise până pe 18 octombrie, inclusiv, la maria.chiper |@|ieleleonline.ro, împreună cu un CV, cu titlul „Storyteller Prenume, Nume | ielele, magie”. Propunerile trebuie să includă un rezumat al articolului propus și al surselor folosite pentru documentare. Toate contribuțiile sunt remunerate.

Toți aplicanții primesc un răspuns pe data de 25.10.2019. După această dată, toate documentele trimise către noi de aplicanții care nu vor fi selectați pentru următoarea etapă vor fi șterse permanent din sistemul nostru, în conformitate cu noile norme de protecția datelor personale.

Pentru alte detalii, ne puteți contacta aici: Maria | +4 0773 707 282

Mult succes 🖤