Dancing with Costică, Jane Long: un dans prin spațiu și timp

Text & traducere din engleză: Georgiana Chiper

Fotografii: Jane Long, Australia – Costică Acsinte, România

Website: janelong.com.au/

Facebook: @janelongphotography

Instagram: @long_jane

Costică Acsinte, fotograf, Slobozia. Acsinte (1897-1984) a început să facă fotografii în Primul Război Mondial și a continuat ulterior toată viața lui. Moștenirea lui fotografică poate fi consultată pe platforma Flickr din noiembrie, 2013. Această arhivă digitală conține în prezent 9114 de fotografii dintre cele mai diverse, transpuse în spațiul virtual direct de pe negative din plăci de sticlă, în urma unui parteneriat între Asociația Culturală Atelierele Albe și Muzeul Județean Ialomița. La kilometri distanță, tot pe Flickr, o artistă australiană s-a îndrăgostit de opera lui, pe care o readuce la viață într-un proiect intitulat Dancing with Costică (dansând cu Costică). În cele ce urmează, Jane Long ne vorbește despre cum a început și cum este în culisele acestui dans.

Cum a început călătoria ta cu fotografia și de ce ai ales acest traseu?

Realizam compoziții în Photoshop de peste 25 de ani dar inițial, lucram cu fotografiile de stock ale altora. La un moment dat, am vrut să am mai mult control asupra imaginilor pe care le foloseam, atât ca și conținut, cât și ca și drepturi de autor. Aveam nevoie să pot să controlez lumina și perspectiva pentru ca fotografia să se potrivească cu ce încercam eu să creez. Am început cu aparate foto împrumutate și în curând, m-am trezit făcând ședințe foto ciudate pentru prietenii mei dar și alți clienți. Într-un final, mi-am cumpărat propriul meu aparat și am început să fotografiez din ce în ce mai mult pentru mine, uneori cu intenția de a folosi imaginile ca stock și alteori, pentru a crea imaginea dorită cât mai mult direct din aparat.

Cum îți cultivi și ce alți artiști îți hrănesc creativitatea?

În ultima perioadă, am fost din ce în ce mai inspirată de pictori și ilustratori, decât de fotografie. Întotdeauna mi-am văzut stilul ca fiind mai apropiat de un pictor decât de un fotograf. Încă iubesc artiști precum Alexia Sinclair, Rob Woodcox sau Brooke Shaden dar mă uit din ce în ce mai des spre artiști clasici, precum John William Waterhouse sau pictori din romantism. Iubesc și pictori moderni, precum Mark Ryden, Annie Stegg și Lauren Marx – îmi plac în special aspectele întunecate și suprarealiste ale muncii lor.

neptunes-bride-ba

Ce te-a atras la universul lui Costică Acsinte?

Am început inițial seria Dancing with Costică atunci când am decis să îmi rafinez talentele mele de editare foto. După ce Arhiva Costică Acsinte a fost încărcată pe Flickr, am devenit fascinată de imagini și subiectele lor. Am început să restaurez din fotografii dar, pe măsură ce lucram la ele, am început să îmi pun întrebări despre oamenii suprinși în ele. Am vrut să le aduc la viață prin restaurare și să adaug culoare, dar și să le dau o poveste.

Cum treci de la fotografia inițială la propria ta inițială, ca temă și culoare?

Uneori, originalul se impune în fotografie, cum sunt spre exemplu fotografiile Innocence sau Gun Shy, unde subiectele în sine erau interesante, șocante sau ambigue în felul cum apăreau. Mintea mea pur și simplu creează o poveste pentru ele. Alteori, caut ceva anume care să se potrivească unei anumite teme, cum a fost cazul cu fotografia Tall Poppies, unde am vrut ceva care să reflecte cât de mulți militari erau în această arhivă. Și de unde vine ciudățenia din poze? Chiar nu știu! Ca și culoare, mă ghidez după moda vremii de atunci. Ar arăta ridicol să fie o paletă de culori foarte modernă pe haine vechi. Dar sunt conștientă și de armonia de culori și uneori fac alegeri precise, pentru ca acestea să fie complementare și să creeze armonie.

glass-plate-photo-manipulations-dancing-costica-jane-long-1

Ai vreo fotografie preferată din acest proiect și de ce?

Innocence va avea mereu un loc special în inima mea. Este o fetiță atât de frumoasă, surpinsă în haine obișnuite dar cu o expresie atât de ambiguă. Underneath este de asemenea printre preferatele mele – îmbrăcămintea formală a băiatului și seriozitatea din expresiile lui, m-au făcut să vreau să fac ceva jucăuș cu fotografia.

jane-long-immortalizes-vintage-photos-dancing-with-costica-designboom-16

05b575eb-6245-4ac7-b171-05475594d0b1

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: