SeniorDIRECT, dincolo de clasicul „mă simt bine”

„Strategia noastră este să conectăm vârstnicii la prezent, utilizând tehnologii de ultimă oră din domeniul monitorizării sănătății și a inteligenței artificiale.”

„La un moment dat, Tel Aviv-ul era pentru mine mai familiar decât Târgu Mureș, orașul meu natal. Dar îmi era mai tot timpul dor de copiii mei, de natura de acasă, de familia mea.”


Text: Florina Maria Racz

Foto: Orsolya Balint


În octombrie 2016, Maria Florina Racz se întorcea acasă la Târgu Mureș din Israel, după șase ani petrecuți acolo ca Private Home Caregiver – îngrijitoare cu domiciliul la pacient. S-a întors din dor de familie și de țară, aducând cu ea experiența dobândită în sânul unei societăți și a unui sistem care îi tratează pe vârstnici ca fiind prețioși. Inspirată de tot ce a trăit și simțind că întoarcerea acasă a fost și o întoarcere în timp, într-un loc în care mai nimic nu se schimbase, Florina a pus bazele SeniorDIRECT, primul serviciu de e-Sănătate din România, destinat persoanelor vârstnice. Dincolo de a folosi cele mai noi tehnologii de analiză de date și inteligență artificială, serviciul de analiză biomedicală SeniorDIRECT mizează pe decizii mai degrabă decât medicamente pentru a îmbunătăți starea de sănătate. Față în față, Florina te ascultă până la capăt, vorbește tihnit și te privește drept în ochi. Toată prezența ei emană grijă și căldură iar arhitectura și principiile din spatele SeniorDIRECT reflectă același lucru, ca o extensie organică a Florinei.

Visez des despre acasă.

„Am ațipit o jumătate de oră dar a fost suficient să mă întorc în România, în satul unde merg când merg acasă să îmi vizitez prietenii mei dragi. Zilele astea am primit un email de la una dintre fete, fata cea mică a prietenilor mei, în care mă anunță că se mărita la anu’. Vrea să știe dacă voi fi acasă. M-am culcat cu gândul ăsta și deodată, miracol: pășeam pe iarba verde din curtea casei prietenilor mei. Afară strălucea un soare darnic, confortabil. Revăd casa, monument istoric, construită la 1800, hambarul de porumb, vița de vie plină de ciorchini iar dincolo de toate astea, se întinde grădina. În fundul grădinii, câțiva meri și un păr care își poartă coroana cu fructe îmbietoare. Pământul negru, fertil, dă rod bogat. Mă plimb printre verze pieptoase, printre ardei roșii și verzi iar mai spre gard, văd tufe de strugurei negrii și agrișe sclipitoare. Roșiile atârnă greu pe araci iar aroma lor nu o găsești decât acolo, în grădina de la țară.

Îmi amintesc deodată de grădina bunicii mele din anii copilăriei, când mergeam în vacanțe la țară. Aceeași grădină cu pământul negru și roditor, plină cu plante miraculoase care cresc cuminți și își dăruiesc savoarea lor. Bunica mea știa cum să le îngrijească, să vorbească cu ele. Revăd părul de lângă fântâna cu cumpănă, la umbra căruia dormeam uneori pe o pătură țesută de ea. Nu departe, se aflau stupii de albine ai bunicului. În fața lor, straturi cu flori care mai de care mai frumos mirositoare. Albinele erau într-un zumzet permanent în munca lor neobosită. Bunicul, îmbrăcat cu un costum ciudat alb și cu o pălărie mare cu plasa pe față, afuma albinele. Scotea fagurii plini cu miere aurie. Un miracol pentru mine. Mai avea bunicul o minune de mașinărie din care curgea mierea după ce introducea fagurii în ea, mierea pe care apoi o depozita în borcane mari. Pentru mine, bunicul era un fel de zeu care știa lucrul cu albinele iar bunica, de o bunătate infinită, era zeița miracolelor.

Grădina bunicilor dar și cea a prietenilor, dispar deodată și mă trezesc. Brusc, realizez că sunt în Israel iar miracolul grădinii bunicilor și prietenilor mei se destramă încet. Vacanțele minunate în curtea bunicilor devin din ce în ce mai îndepărtate. În memorie rămân însă aceste imagini. Ele nu vor dispărea niciodată.” – Florina Maria Racz, 28 august, 2016, pe blogul ei, Metapelet.ro.

Nu te plictisești, mamă?

În 2010, după 10 ani petrecuți în domeniul Pharma în Târgu Mureș, firma la care lucram și-a închis porțile, astfel încât aproape 40 de oameni am fost nevoiți să ne căutăm alte joburi. Cu ocazia asta, am decis că e timpul să mă ocup de altceva, ceva diferit de ce făcusem până atunci. Într-o dimineață, stând la cafea cu fiica mea și răsfoind ziarul, văd un mic anunț într-un chenar: locuri de muncă în Israel și un număr de telefon. Trecuseră trei luni de când nu mai lucram și fiul meu m-a întrebat „Nu te plictisești, mamă?”. Adevărul era că începusem să mă plictisesc, așa că am luat telefonul și, mai în glumă, mai în serios, am sunat.

Din acel moment, a durat o lună de zile până am ajuns în Israel. Pe 26 octombrie 2010 am aterizat pe aeroportul internațional Ben Gurion din Tel Aviv și mi-am început al doilea capitol din cariera mea profesională ca Private Home Caregiver – îngrijitoare cu domiciliul la pacient. La început, a fost intens: a trebuit să învăț în timp record cum se îngrijește o persoană vârstnică și nu oricum, ci în mod profesionist. A fost similar cu un sprint spre creasta muntelui dar până la urmă, am izbândit și am reușit să mă prind și să mă acomodez.

Orsolya_Balint

Să-ți îngrijești părinții bătrâni (…) este aproape un cult în Israel.

Israelul este un loc vibrant și în mod surprinzător, viața asta include și vârstnicii, în contrast cu ce cunoscusem, din păcate, până atunci. Cu timpul, am reușit să înțeleg mai în detaliu viața lor și rolul important pe care instituțiile statului, dar mai ales oamenii, îl au în viața vârstnicilor. Instituțiile sunt numeroase și oferă o gamă largă de servicii specializate, cu personal calificat. Scopul lor este îmbunătățirea calității vieții vârstnicilor și contribuirea la o îmbătrânire activă. Dar cel mai mult m-a impresionat grija familiei pentru cei în vârstă: ei alocă timp și bani pentru îngrijirea lor iar de Sabat, atunci când familia se reunește, vârstnicul este privilegiat. Să-ți îngrijești părinții bătrâni, atunci când aceștia nu pot să se îngrijească, este aproape un cult în Israel.

La un moment dat, Tel Aviv-ul era pentru mine mai familiar decât Târgu Mureș, orașul meu natal. Dar îmi era mai tot timpul dor de copiii mei, de natura de acasă, de familia mea. Pot spune că a fost motivul principal pentru care m-am întors în țară. Am rămas prieteni cu cei cu care am lucrat și la cine am lucrat și ținem legătura și acum. După șase ani, în octombrie 2016, m-am întors definitiv în țară. Acomodarea a fost mult mai dificilă decât mă așteptam și a durat aproximativ un an de zile. Aveam impresia că mă întorc în timp, că nimic nu s-a schimbat față de când am plecat, iar aici mă refer la aspectele vieții de zi cu zi.

În paralel cu gândurile întoarcerii din Israel, mă pregăteam și știam că vreau să fac ceva pentru vârstnicii din România, cunoscându-le situația atât de bine, și având acum și experiența israeliană. Am văzut multe lucruri bune care li se oferă acolo vârstnicilor și eram hotărâtă să le transpun și aici, în țara mea. Din această dorință a luat ființă, după mai mult de doi ani de frământări și nopți nedormite, proiectul SeniorDIRECT. Cea mai mare provocare a fost obținerea unei finanțări europene pentru a putea materializa aspecte cheie specifice unei afaceri cu o clientelă complexă, greu accesibilă, precum persoanele vârstnice. Eforturile noastre au fost răsplătite și astfel am obținut finanțarea de care aveam nevoie pentru a porni afacerea, în cadrul proiectului Start-up@CENTRU.

SeniorDIRECT: strategia noastră este să conectăm vârstnicii la prezent.

SeniorDIRECT este primul serviciu de e-Sănătate din România, destinat persoanelor vârstnice. Misiunea noastră este îmbunătățirea calității vieții vârstnicilor, ajutându-i să conștientizeze care este starea lor reală de sănătate. De aici, îi încurajăm să ia în primul rând decizii, nu medicamente. Prioritatea noastră este ca, atunci când apare o durere, vârstnicul să nu se repeadă la cutia cu medicamente ci să înțeleagă că poate propriile acțiuni au un impact negativ asupra stării de sănătate: spre exemplu, dacă a băut prea multă cafea în ziua respectivă iar asta a dus la ridicarea tensiunii și apoi la o durere de cap. Conștientizând lucrul acesta, persoana vârstnică poate să își schimbe propriul comportament, în exemplul nostru, să renunțe să mai consume cafea, și astfel să dispară și durerea de cap sau insomnia.

În construirea acestei abordări – decizii bune nu medicamente, am plecat de la rezultate științifice publicate în literatura de specialitate care subliniază importanța și impactul pozitiv al conștientizării stării de sănătate dincolo de clasicul „mă simt bine”. Strategia noastră este să conectăm vârstnicii la prezent, utilizând tehnologii de ultimă oră din domeniul monitorizării sănătății și a inteligenței artificiale. Ne adresăm vârstnicilor dar și aparținătorilor și tinerilor, țintind să eliberăm spiritul ocrotitor pentru cei care doresc să o facă. Practic, persoana vârstnică care se înscrie în circuitul biomedical SeniorDIRECT este monitorizată din punct de vedere al parametrilor de sănătate și este ținută la curent cu evoluția acestora.

Serviciul de analiză biomedicală SeniorDIRECT este compus din trei etape: în prima fază, abonaților noștri li se întocmesc profile biomedicale constituite din date relevante stării lor de sănătate, actuale și istorice. În a doua fază, datele colectate sunt introduse într-o bază de date securizată și analizate imediat cu cele mai noi tehnici statistice și de inteligență artificială. Produsele noastre conțin, în funcție de cerințele și consimțământul vârstnicului, date cu identificare personală care sunt anonimizate. Datele sunt colectate și stocate pe medii electronice conform celor mai recente bune practici cunoscute în domeniu.

În a treia fază, datele și evaluările datelor sunt puse la dispoziția persoanei abonată la SeniorDIRECT și la dispoziția persoanelor desemnate de aceștia, precum familia, medicul de familie sau chiar clinica. Parametrii de sănătate monitorizați au fost selectați țintit pentru a descrie cât mai precis starea curentă de sănătate, în funcție de evoluția în timp. Acești parametri reprezintă proprietatea intelectuală a echipei SeniorDIRECT, cu care ne mândrim și cu care am pornit la drum să inovăm în domeniul îngrijirii vârstnicilor.

Aplicația este dezvoltată având vârstnicii în minte, interfața fiind concepută să livreze informații ușor și clar. De altfel, am început deja înscrierile și vrem să atingem 100 de abonați până la finele anului. Am poziționat produsele noastre în așa fel încât să poată fi accesibile în contextul economic local, abonamentul de bază pentru un număr limitat de persoane fiind de 60 lei pe lună, pentru un contract pe minim 12 luni. Oferim soluții personalizate fiecărui caz, știind că rar sunt două situații identice. Scopul nostru este să avem un impact pozitiv în viața vârstnicilor, pe termen lung.

În spatele SeniorDIRECT, se află echipa noastră, încă în dezvoltare, încă la început de drum. Beneficiem însă de interesul și timpul mai multor specialiști. Astfel, Annamaria și Gabriella sunt psihologi care ne ajută să livram mesajul beneficiilor înțelegerii sănătății proprii, într-un mod cât mai ușor de înteles. Romeo este specialist în știința datelor și dezvoltă partea de analiză a datelor. Ciprian este inginer și lucrează neobosit la pagina noastră de internet și magazinul online, ca acesta să conțină cele mai noi produse și servicii oferite de societatea noastră. Avem prieteni medici și specialiști din sistemul clinic care ne sfătuiesc și ne ajută să realizăm un produs într-adevăr de folos pentru abonații noștri. Speranța mea este ca, odată cu dezvoltarea în timp a SeniorDIRECT, acești specialiști să vină la bordul navei și împreună să ajutăm la îmbunătățirea stării de sănătate a vârstnicilor. În prezent, suntem în căutarea unui nou coleg/unei noi colege care să ne sprijine să popularizăm SeniorDIRECT.

Uitându-mă în urmă, văd cum m-am întors din Israel și de atunci am lucrat la materializarea SeniorDIRECT. Am reușit să mă concentrez deoarece copiii mei deja și-au luat zborul și am putut să mă dedic complet acestui proiect. Mi-am concentrat tot efortul pe această idee pentru că vroiam, și vreau și acum, să facem un pas înainte ca societate. Munca de antreprenor abia începe dar sunt pregătită să fac acest efort pentru cei care contează. În viața mea, familia mea este cea care mă susține și crede în demersul meu. Iar asta contează pentru mine cel mai mult și îmi dă putere.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: