Incursiune în realismul magic al Alexiei Udriște, ilustrator

Alexia Udriște lucrează tihnit la cărți, proiecte de publicitate, ilustrație botanică și multe altele, într-un stil distinctiv: un realism magic, colorat sau alb-negru, ce spune, conceptual, povești cât se poate de țintit. În spate, se află un talent șlefuit pe drumul de autodidact, ce, combinat cu determinare, a dus, printre altele, la cărți minunate. Printre acestea, se numără și  Decebal și un Solomonar Misterios, de Simona Antonescu sau Aventurile lui Sacha în Castelul Fermecat, de Iulian Tănase. O incursiune în realismul magic al Alexiei, surprins într-un moment-cheie din viața ei.

Povestește-ne despre tine: cum a fost copilăria ta și când ți-ai dat seama că vrei să fii artist?

Copilăria mea a fost destul de însemnată pentru cum sunt acum. Am petrecut mult timp singură, printre cărți, imaginându-mi lumi. Nu mi-am dat seama niciodată că vreau să fiu artist. Pentru mine a fost o decizie mai rațională, desenul fiind singurul skill pe care îl aveam. Nici în momentul de față nu mă consider artist, fiindcă simt că abordez totul mai pragmatic.

Unde ai învățat să faci ilustrație și cum insufli realism în ilustrațiile tale?

Am început să pictez și să mă provoc din ce în ce mai mult. Am cules și nițică bibliografie pentru a mă lămuri cu lucruri mai teoretice și apoi a venit totul cu munca. Progresul meu a fost rapid, zic eu. Mi-am dat constant de lucru și așa am învățat atât partea tehnică, cât și partea de creație.

iepuras-fabule-alexia-udriste

Ce te inspiră în procesul de creație și ce alți artiști admiri?

Urmăresc foarte mulți artiști prin Instagram, dar pe mine personal mă inspiră mai degrabă ce trăiesc de zi cu zi. Îmi trag multă creativitate din lucrurile banale, din plimbări în natură sau momente de liniște.

Din afară, viața de artist poate părea boemă. Până acum, care a fost cea mai mare provocare din viața ta de ilustrator freelancer?

Cu toată sinceritatea, perioada de sarcină. Chiar acum mă apropii de marele deadline și mă mustrez un pic, fiindcă am crezut că pot face mai mult și mai repede decât s-a dovedit că sunt capabilă acum. Te trece prin toate apele o experiență de genul.

Cum abordezi un brief de la clienți? Ai vreun ritual anume care te ajută să îți canalizezi creativitatea?

Dacă e casa curată, cana cu cafea caldă și agenda lângă, fac față oricărui brief cu brio. Sunt trei lucruri esențiale ca să mă pot concentra.

Decebal_3-1

Am văzut că realizezi atât ilustrație clasică, pe hârtie, cât și ilustrație digitală. Cum vezi diferența dintre cele două moduri de creație?

Ambele au farmecul lor. Încerc să nu am aceleași așteptări de la ambele, fiindcă asta e o greșeală pe care am făcut-o la început. Acum tratez fiecare mediu independent și mă bucur de ce poate să-mi ofere.

La ce lucrezi acum?

La o carte, un proiect minunat de packaging și tocmai ce-am terminat o broșură de brand cu temă botanică. Ți-am zis, mă trec prin toate apele, fiindu-mi tare greu să accept că va trebui să mă opresc curând – contrar așteptărilor mele.

Dacă ai putea călători în timp să îți dai un sfat ție, la 18 ani, ce ți-ai spune?

Fă ce faci, că faci bine. Îmi era teamă de greșeli și de a cere ajutorul – acum sunt bine.

Foto & ilustrații: Alexia Udriște.

Facebook: Alexia Udriște

Instagram: @alexiaudriste

Website: http://alexiaudriste.ro/

alexia-udriste-1

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: