Home Visits, Singapore: vulnerabilitatea intimității de acasă

„Am fost mereu foarte interesată de ideea de ospitalitate. În ce măsură acte de ospitalitate, precum a împărți un spațiu, hrană, cunoștințe sau chiar durere, conectează și construiesc încredere între oameni? Cum devin oamenii acasă? Poate oare ospitalitatea să genereze noi experiențe atât pentru gazdă, cât și pentru oaspeți? Cum se raportează și cum își construiește o comunitate granițele față de restul?” se întreabă Alecia Noe, o fotografă din Singapore.

Alecia a căutat răspunul la aceste întrebări în seria ei „Home Visits” (n.r. Vizite acasă) între 2009 și 2010, chiar la începutul carierei ei. Pentru acest proiect, a imortalizat portrete ale oamenilor din cartierul în care a crescut chiar ea, în Queenstown. Serie ei surprinde străini în intimitatea sufrageriei, bucătăriei sau a dormitoarelor lor, arătând gânditori, obosiți, neajutorați, puternici sau nonșalanți.

„Queenstown este unul dintre proiectele urbane cele mai vechi, construit de guvern într-un proiect de locuințe sociale, având reputația de primul oraș satelit din Singapore”, scrie Alecia. „Este o regiune îmbătrânită, cu una dintre cele mai mari densități ale populației peste 65 de ani. Mulți localnici locuiesc în apartamente mici, de două, trei camere, precum cele din imagini. Unii dintre ei au locuit în această zonă dintotdeauna, având rețele sociale strânse, pe când alții sunt străini, studenți sau angajați ai familiilor bogate, fiind deci doar temporar în zonă.”

an22-home-visits_tenants_alecia-neo

Pentru a putea realiza aceste portrete intime, Alecia a abordat străini din cartier pentru a-i întreba dacă poate veni la ei acasă să îi fotografieze. A primit multe refuzuri dar mulți au fost și curioși și interesați de propunerea ei.

„Imaginile s-au născut din interacțiunea mea cu fiecare persoană la ea acasă. Ocazional, am fotografiat și cupluri dacă am simțit că relația lor era foarte strânsă sau codependentă. M-a interesat și relația pe care fiecare persoană o construiește cu propriile bunuri și cu spațiul din jur, pe care au încercat să o arate sau să o ascundă în prezența mea. Evident, pe parcurs, am schimbat povești despre viețile noastre, dorințele noastre și anumite obiecte din casa lor și cum au ajuns acolo. Faptul că am mers în casa fiecăruia cu un aparat foto a creat un mod diferit de relaționare”, continuă Alecia.

an16-home-visits_ah-gu_alecia-neo

Alecia lucrează în primul rând cu fotografie și video, și conduce focus grupuri participative. Are un interes aparte pentru comunități și spațiile acestora. Proiectul ei de debut, “Villa Alicia” (2011) a explorat fragilitatea memoriei, prin transformarea casei feministei Dr. Nalla Tan într-o galerie publică, galerie care a fost demolată 6 zile după deschiderea galeriei. Alecia a dezvoltat proiecte și în Malaysia, Taiwan și Singapore despre comunitățile de orbi, arătând cum se schimbă anumite sensuri și povești atunci când trăiești fără văz.

A realizat proiecte și pentru Muzeul de Artă din Singapore, Fundația Internațională din Singapore, Institutul Național de Artă din Singapore și multe alte instituții. Lucrează în prezent la un proiect despre oameni care își îngrijesc apropiații afectați de boli mintale.

Website (www.alecianeo.com) | Instagram (www.instagram.com/alecianeo) | Facebook (www.facebook.com/unseensingapore)

Foto: Alecia Neo.

an8-home-visits_saini-first-day-at-work_alecia-neo

an10-home-visits_ah-seng-before-qing-ming_alecia-neo

an20-home-visits__blk-157-new-barber_alecia-neo

an15-home-visits_karoke-man-in-green_alecia-neo

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: