Fericirea se invata: 7 miliarde de formule ale fericirii

La nivel global, populatia urbana s-a cvadruplat din 1950 pana in prezent. Iar in aceasta mare graba spre modernizare si urbanizare, de ce nu suntem totusi mai fericiti? Peste 300 de milioane de oameni traiesc la nivel mondial cu depresie, la care se adauga multe alte persoane care traiesc doar cu sentimentul de a fi nefericiti si neimpliniti zi de zi. Factori poti fi multi, de la lipsa acoperirii nevoilor de baza, pana la o lipsa de directie si sens in propriile vieti. Si putem cauta alchimia fericirii in misticismul asiatic, in Fat-Frumos sau in pastile. Dar raspunsul ar putea fi nu neaparat mai simplu ci mult mai la indemana.

 

In 1967, un tanar din San Francisco pleca spre Papua Noua Guinee intr-o incercare de a gasi oameni atat de rupti de lumea moderna, incat sa para de pe alta planeta. Paul Ekman pleca sa studieze emotiile iar in urma expeditiei lui, a ajuns la concluzia ca emotiile de pe fetele oamenilor fores se reflectau pe fetele lor la fel ca pe fetele oamenilor din San Francisco. Frica, uimirea, indoiala, tristetea si fericirea erau deci comune tuturor oamenilor. Ekman a mers mai departe si a clasificat 19 categorii de zambet, 18 fiind zambete neautentice – singurul zambet autentic fiind zambetul care implica muschii din jurul ochilor si o activitate intensa in emisfera stanga a lobului frontal.

Ceva mai devreme, in 1954 James Olds a introdus un electrod subtire in hipotalamusul unor sobolani, in regiunea din creier care declanseaza dorinta. Electrodul a fost conectat la un intrerupator declansat de fiecare sobolan in parte care, atunci cand era apasat, transmitea un soc electric in creierul acestora. La declansare, socul electric inunda creierul cu dopamina, efectele fiind asemanatoare unui orgasm. Iar sobolanii au apasat declansatorul de pana la 6000 de ori in prima zi, uitand, in doua saptamani, sa se mai joace, sa se hraneasca, sau sa faca sex cu alti sobolani. Se demonstrase fara echivoc ca dorinta poate fi programata, eliberarea de dopamina in creier ne face automat sa memoram experienta ca pe ceva pozitiv iar stimulul, desi dureros, dadea dependenta.

Implicit, devenim dependenti si de nefericire. Astazi stim, sute de studii mai tarziu, ca emotiile au o viata proprie si, mai important, ca fericirea se invata. Creierul nostru este ”fluid” (Jean Didier Vincent) si transmite informatii prin peste 60 de neurotransmitatori, molecule care ne afecteaza trairile si actiunile. Spre exemplu, serotonina controleaza fluxul informatiei in creier iar dopamina controleaza dorinta, fiind responsabila pentru vointa, excitatie si invatare. Prin studii comparative pe mamifere, astazi stim si ca emotiile pot da dependenta, creand scurtaturi in creier si reactii predefinite.

Studii comparative efectuate pe persoane cu depresie au aratat ca medicamentele si psihoterapia au acelasi grad de eficienta iar nivelul de succes depinde de vointa fiecaruia de a se face bine. Iar concluziile unanime sunt ca, de fapt, fericirea se invata si exista deci peste 7 miliarde de formule ale fericirii. Unica, pentru fiecare dintre noi, in functie de ce ne face fericiti si tristi. Iar pentru a fi fericiti, trebuie sa ne luptam cu fiecare gand negativ din mintea noastra, zi de zi, sa il inlocuim cu un gand pozitiv, la fel de obsesiv cum ne gandim la lucruri negative. Si exact aceasta este si strategia din terapia Terapia Cognitiv-Comportamentala (CBT), prin care se incearca reprogramarea pozitiva a gandurilor. Un astfel de efort este si jocul Robinson Crusoe, prin care trebuie sa gasim partea pozitiva a lucrurilor intr-o situatie disperata de supravietuire:

Rau: Am esuat pe o insula pustie fara vreo speranta de a ma intoarce vreodata acasa.

Bine: Dar sunt in viata si nu m-am inecat cu restul camarazilor mei.

Rau: Sunt un caz aparte, cel mai nenorocit dintre oameni.

Bine: Din tot echipajul, sunt singurul care a ramas in viata.

Rau: Nu am nici macar haine.

Bine: Sunt intr-o zona tropicala, nici daca as avea haine nu as putea sa le port.

Bineinteles, fara a uita ca oamenii care au prieteni sunt mai fericiti si simplul fapt de a trai in prezent – nu in melancolia trecutului si nici in anxietatea viitorului, ne poate face cu mult mai fericiti.

P.S. De citit: Stefan Klein (2017). Formula fericirii, Humanitas, Bucuresti.

P.P.S. Cel mai relaxant cantec din lume. Noi l-am testat si isi merita reputatia.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: