Joaca cu păpușile: un dialog cu Olga Milovich

Olga Milovich este o artista din Belarus care picteaza si crează papusi de teatru. Lucreaza din studioul ei din Amsterdam si se inspira din povesti pentru copii si folclorul regiunii Caucaz, din povestile lui Pisahov, Hoffmann si fratii Grimm si povesti locale despre vrajitoare, sirene si duhuri. Un dialog intim despre creativitate, magia din spatele artei si despre cum sa te joci cu papusile toata viata, la propriu si la figurat.

Povesteste-ne despre tine. Ce te-a determinat sa urmezi o cariera artistica?

M-am nascut în Belarus intr-o familie de artisti. Mama mea si cele doua matusi sunt artiste.

Acasa, aveam o biblioteca imensa plina de carti de arta si pereti plini de tablouri. Mama ma ducea des la galerii, la teatru, la balet, imi recita poezii, faceam papusi impreuna iar apoi le faceam costume. Toata copilaria mea am mers la cursuri dupa scoala: de cantat, dansat, desenat. Mama mi-a cultivat interesul in arta. Decizia de a face din arta o meserie a fost apoi o alegere naturala.

Sa faci papusi este la intersectia dintre arta plastica si lucru manual. De ce ai ales tocmai papusi?

Cand eram copil, copiii mai mari faceau teatru de papusi pentru noi, pustii. Luau de ici-colo costume, scena, papusile. Iubeam acele spectacole si credeam bineinteles ca papusile erau vii.

Apoi, cu alte prietene, am facut si noi un spectacol si am mers chiar intr-un turneu cu piesa Scufita Rosie, acasa la fiecare dintre noi, pana toti parintii nostri au vazut debutul nostru in teatru!

Bineinteles, m-a impresionat si prima vizita la un teatru de papusi profesionist – culorile, magia de pe scena si papusile! M-am decis pe loc imediat: voi continua sa ma joc cu papusile! Am studiat apoi la St. Petersburg, la facultatea de teatru si de atunci teatrul este parte din viata mea. Iar cu papusile nu este niciodata plictisitor, te inveselesc sau se uita de sus la tine.

Cum se naste o papusa facuta de tine si de cat timp ai nevoie? 

Cel mai important lucru in crearea unei papusi este sa iti gasesti inspiratia, entuziasmul, emotia potrivita. Altfel, nu vei reusi sa creezi un personaj vibrant. Odata ce ai inspiratia, creezi personajul, cum se va misca papusa, cu ce voce va vorbi, ce va purta, si cat de mare va fi. Faci o schita.

Iar apoi faci selectia materialelor, care este foarte importanta. Uneori, materialele chiar determina ce fel de papusa faci. Mie nu imi place sa folosesc materialele standard oferite de piata. Asa ca merg la targuri de haine vechi si aleg materialele unice.

Fiecare papusa este facuta la mana si are o anumita atitudine, este unicat si nici chiar eu nu as putea sa creez doua papusi la fel. In timpul procesului de creatie, o saptamana, doua, chiar te apropii de papusa, iti pare vie. Intr-o ultima faza, facem un test cu un actor care o animeaza. Asa ca de fapt crearea unei papusi de teatru este o munca de echipa intre regizor, artist, actor si copiii care sunt un public foarte exigent dar si recunoscator.

A-DSC_0598
Foto: Rustam Iskandarov, 2017

Sa fii artist pare boem, din afara. Care este cea mai mare provocare peste care ai trecut pana acum si ce ai invatat din ea?

Viata de teatru presupune multe calatorii. Am lucrat in teatre din Rusia, Croatia si Ucraina. Dar de cand ne-am mutat in Olanda, mi-am dat seama ca teatrul este foarte diferit aici. Eram obisnuita cu teatre diferite, unde mergeam cu trupa de actori si un departament de productie, un manager si un regizor. Teatrele de papusi din Olanda sunt insa mici si private, cu maxim 3 persoana angajate, care sunt si actori, si artisti, si regizori, si manageri. Uneori, este chiar o singura persoana care face tot.

Iar in Olanda, publicul principal sunt copiii pe cand acasa, teatrul de papusi este foarte popular printre adulti. A fost deci o provocare sa inteleg si sa ma obisnuiesc cu toate aceste schimbari. A fost interesant de exemplu sa vad ca aici, copiii sunt mult mai entuziasmati pe cand in Belarus, copiii sunt foarte greu de surprins.

Sa zicem ca vrem sa fim mai creativi, in viata de zi cu zi. Ce sfat ne-ai da?

Depinde numai de noi. Daca vrei sa fii mai creativ, trebuie sa iti faci loc pentru arta in viata ta. Spre exemplu, te poti trezi mai devreme pentru a asculta putina muzica clasica, sau poti sa admiri arhitectura cladirilor, in drumul spre munca, sa afli cand si cum au fost construite si in ce stil, sau poti sa asculti muzica strazilor. Poti sa pregatesti cina ascultand muzica sau cu un film pe fundal. Sau sa urmezi un curs online si sa incerci sa creezi ceva doar al tau.

Olga Milovich, papusile si tablourile ei, sunt prezente online chiar aici.

 

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: